Bezárom
Kategóriák
Kategóriák
Kategóriák
Kategóriák
Top termékek
Top termékek
Kövess bennünket
Kövess bennünket
Főoldal
Hírek, Vélemények
Alacsony szelénbevitel bizonyos népességcsoportok között
2021. 01. 08.
Alacsony szelénbevitel bizonyos népességcsoportok között
Alacsony szelénbevitel bizonyos népességcsoportok között
Gyakran feltesszük magunknak a következő kérdést: elegendő tápanyaghoz jutok az étrendemből? Ez egy nagyon fontos kérdés egy új brit tanulmány szerint, amely kifejezetten arra a tényre mutat rá, hogy nehéz hozzájutnunk a szelén nevű ásványi anyaghoz.

Egy nemrégiben végzett brit tanulmány kimutatta, hogy különösen a vegetáriánusoknak és a vegánoknak kell körültekintően figyelniük arra, hogy elegendő szelénhez jussanak a szervezetük igényeihez. Bár több tucat oka van annak, hogy miért érdemes növelni a növényi alapú élelmiszerek bevitelét - mind saját egészségünk, mind a környezettudatosság kedvéért -, vannak bizonyos tápanyagok, amelyek valószínűleg hiányoznak az ilyen típusú étrendekből. A szelén ilyen egy új brit tanulmány szerint, ami 62 nő szelénbevitelét vizsgálta. A kutatásban résztvevő nőket három szinte azonos méretű csoportba osztották: kiegyensúlyozottan táplálkozó, vegetáriánus és vegán.

A növényekből hiányzik a szelén
Sok ember számára kihívás lehet a megfelelő mennyiségű szelén bevitele. Ez azzal magyarázható, hogy az európai mezőgazdasági talajból általánosan hiányzik a szelén, ami azt jelenti, hogy a növények nem tudják azt felszívni a talajból. A talajban lévő alacsony szelén mennyiség mellett a növények szeléntartalma is alacsony. A gazdák számára nem ismeretlen a probléma, ezért szelént adnak az állati takarmányhoz. A szelénhez továbbá halakból és kagylókból is hozzájuthatunk, ugyanakkor a tenger gyümölcseiben jelenlévő higany megköti a szelént, ami azt jelenti, hogy kevésbé áll rendelkezésre a szelén a létfontosságú szelenoproteinek számára.

Egyik csoportban sem volt magas szeléntartalom
A szelén referencia-bevitelét az a szelén mennyiség határozza meg, amelyről feltételezik, hogy fedezi a szervezet szükségletét. A brit tanulmányban a kiegyensúlyozottan táplálkozó nők körében az átlagos szelénbevitel 41,9 mikrogramm volt, míg a vegetáriánusok átlagosan 38,7 mikrogrammhoz, a vegánok pedig csak 24,7 mikrogrammhoz jutottak. Az egészséges és változatos táplálkozású nők körében tehát az átlagos szelénbevitel túl alacsony volt, és csak kevesen érték el a tényleges referenciafelvételt. A vegán, illetve a vegetáriánus csoportban lévők egyike sem közelítette meg az ajánlott szelénbevitelt.

Egy étrend-kiegészítő segíthet elérni az ajánlott bevitelt
Mint már említettük, a növényi alapú étrend egyaránt egészséges és környezetbarát, de körültekintő lehet az, aki étrend-kiegészítőt fogyaszt olyan étrend mellé, amelyben nagyon kevés vagy egyáltalán nem található állati eredetű táplálék forrás. A Bio-Szelénium+Cink+Vitaminok egy olyan növényi étrend-kiegészítő, amely számos hasznos antioxidánst biztosít. A termék szelén forrása a SelenoPrecise, amely szabadalmaztatott szelén élesztő, 88,7 százalékos biológiai hasznosulással. Hatását számos tanulmány dokumentálja.

Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt
Bezárom