Bezárom
Kategóriák
Kategóriák
Kategóriák
Kategóriák
Top termékek
Top termékek
Kövess bennünket
Kövess bennünket
A kalcium teljesen hatástalan darázscsípés esetén! Rovarcsípések és kezelésük.
A kalcium teljesen hatástalan darázscsípés esetén! Rovarcsípések és kezelésük.

A kalcium teljesen hatástalan darázscsípés esetén!
Rovarcsípések és kezelésük.Különbséget kell tennünk a rovar csípése és harapása között. A harapás során rágó szájszervével ejt rajtunk sérülést a rovar, amely például a lódarázs esetén igen fájdalmas tud lenni, de méreganyagot ilyenkor nem juttat szervezetünkbe. Csípés során viszont a fullánkja segítségével a bőrünk alá juttatja a rovar mérgét. A méhek egyszer tudnak csípni, ilyenkor a fullánkjuk általában kiszakad a testükből miután elpusztulnak, míg a darázs vissza tudja húzni fullánkját így többször is meg tud csípni bennünket.
Méhcsípés esetén a fullánkot távolítsuk el bőrünkből, viszont vigyázzunk nehogy összenyomjuk, mivel így az esetlegesen még benne maradt méreg a bőrünkbe kerül, fokozva a tüneteket.
A csípést követően általában 1-5 cm duzzanat jelentkezik, bőrpírrel.

Helyi terápia:

1. Jég!
A jég méltatlanul alulértékelt terápiás eszköz ezért használjuk amikor csak lehet!
Jegeljük az érintett területet, ez leviszi a duzzanatot.

2. Antihisztamin tartalmú gél, kenőcs.
Az allergiás reakciókért és viszketésért nagymértékben egy hisztamin nevű anyag felszabadulása a felelős, ennek a mértékét tudjuk csökkenteni helyi hatású, illetve orális antihisztaminok használatával.
Fontos: Néhány antihisztamin tartalmú gél használatát követően (beleértve a legismertebb márkát is), amennyiben nagyobb felületet kezeltünk, 1-2 hétig kerülnünk kell, hogy napfény érje közvetlenül a kezelt területet.

3. Ha a csípés néhány nap alatt sem múlik el, vagy a helyi tünetek rosszabbodnak, orvosi javaslatra használhatunk lokális szteroid tartalmú kenőcsöket. Ezek nagyon erős gyulladás csökkentő hatással bírnak, viszont vénykötelesek. Az ajánlások szerint hidrokortizon tartalmú kenőcs használata javasolt.

Orális/szisztémás terápia:

1. Kalciumot NE!

A ”kalcium használata allergiában” karrierje Sir Almroth Edward Wright (1861-1947) brit bakteriológus/immunológustól származik, aki 1896-ban közölte (Lancet 19, Sept. 1896, p 807), hogy kalciumsókkal el tudta tüntetni a tetanusz és diftéria antitoxin injekciók után kialakult csalánkiütéseket, ezen felül a kalcium-klorid csökkentette az elölt tífusz kórokozók beinjektálása után a beadás helyén kialakult ödémát.
Ez több mint 100 évvel ezelőtt történt, azóta semmilyen tudományos bizonyíték nem látott napvilágot, ami bizonyíthatóan kedvező hatást biztosított volna a kalciumnak allergia esetében.
Ennek ellenére Magyarországon az egyik leggyakoribb (sajnos orvosi) tévhit közé tartozik a kalcium hatásossága allergiában. Nyilván ártani nem fog, de semmilyen előnyös hatást ne várjunk tőle sőt, hamis biztonságérzetet kelthet, ezáltal aki allergiás a darázsméregre, akár halált is okozhat ha nem a megfelelő gyógyszert alkalmazzuk.
2. Antihisztamin tabletta

A szájon át szedhető antihisztaminokat szokás generációkba rendezve csoportosítani (első, második, harmadik, negyedik generációs), minél magasabb rendű, általában annál modernebb hatóanyagról beszélhetünk.
Az első generációsok több mellékhatással bírhatnak (szédülés, álmosság stb.), ezért célszerű, másod-, vagy harmadgenerációsokat használni mint pl.: cetirizin, levocetirizin, loratadin,
dezloratadin (vényköteles), fexofenadin.
Az antihisztaminok leggyakoribb mellékhatása, hogy álmosíthatnak, ezért célszerű a csípést követően, majd utána minden nap este bevenni őket közvetlenül lefekvés előtt.
(Egyes országokban enyhe altatóként is használják őket.)
Legkevésbé a fexofenadin hatóanyag álmosít.

3. Szteroidok

Súlyos esetben, a méregre allergiás egyéneknél, anafilaxiás sokk léphet fel, ami egy életveszélyes állapot. Ilyenkor hirtelen (néhány perc alatt) nagy mennyiségű víz áramlik az érrendszerből a szövetek közötti térbe, ezáltal duzzanatot okozva, a légcsövet hátulról nekinyomva a gerincoszlopnak, ami a légcső elzáródását, így fulladást majd halált okoz.
Ilyenkor kizárólag injekcióként alkalmazott szteroid segíthet, ami életmentő gyógyszer ezekben az esetekben. Hasonló reakció játszódik le az ételallergiások esetében is.

Azonnal hívja a mentőket:

-ha rekedtséget, nehézlégzést, sípoló légzést észlel
-a csípés a szájat, nyelvet, torkot érte
-duzzadni kezd az arca, nyelve, füle, szeme
-hányingere van, hányás/hasmenés jelentkezik
- ájulás, szédülés vagy gyengeségérzés fogja elDr. Sónyák Ádám

Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt
Bezárom